
Yurtdışı seyahatlerinde zor durumda kalmamak için gideceğiniz ülkenin ‘yazılmamış’ kurallarını öğrenmenizde fayda var. Kimi saçma ya da garip gelebilir ama “Adettendir” deyip uymanızda fayda var!
Her ülkenin kendi gelenek ve görenekleri var. Bu bilindik gelenek ve göreneklerin dışında gündelik hayatın içerisinde, yazılmamış ama aksi yapıldığı takdirde garip karşılanabilecek, hatta saygısızlık olarak adlandırılabilecek kurallar da mevcut. Eğer iş için ya da turistik amaçlı, sık sık farklı ülkelere seyahat ediyorsanız, bu ‘yazılmamış’ kuralları bilmek yararınıza! İşte Çin’den Norveç’e, gündelik hayata dair sıra dışı adet ve kurallar…
MACARİSTAN
150 Yıllık Gelenek
Macaristan’da kadeh, bardak, şişe tokuşturulmaz. 150 yıllık bir gelenek… Avusturyalılara duydukları tepkiden kaynaklandığı söylenir.
JAPONYA
Evde Ayakkabı Çıkarılır
Japonya’da iş toplantıları ve görüşmelerde kartvizitler, büyük bir saygıyla karşılanır. Kartvizit; sıkıca tutulur, iki elle kavranır. Ayrıca Japon bir ailenin evine gittiğinizde ayakkabılarınızı çıkarmanız gerekir, tabii ki ayağınızda çorabınız olmalı ya da ev sahibinin verdiği terlikleri kullanabilirsiniz.
HİNDİSTAN
Solakların İşi Zor
Hindistan’da solakların işi zor çünkü yemek yerken sağ el kullanılır! Sol elin kullanılmama nedeni ise sol elin tuvalet temizliğinde kullanıldığı inancı. Sri Lanka’da da yemek yerken sağ el kullanılması tavsiye ediliyor.
İTALYA
Tabakta Yemek Bırakmayın
Bir İtalyan ailenin evine yemeğe gittiğinizde tabağınızda asla yemek bırakmayın! Aksi halde ev sahipleri yemeği beğenmediğinizi düşünebilir.
GÜNEY KORE
Pirincin İçinde Çubuk Saygısızlık
Yemek çubuklarını nereye koyduğunuza dikkat edin. Asla bir kase pirincin içine batırılmış olarak bırakılmamalı çünkü saygısızlık olarak kabul ediliyor. İlk aldığınız yere bırakmanız kafi…
FRANSA
Tek Öpücük mü Üç mü?
Birçok ülkenin aksine Fransa’da merhaba derken ya da vedalaşırken yanaktan öpmek gayet normal bir davranış. Ülkenin güneydoğusunda ise Kafkaslarda olduğu gibi yanaktan üç kere öpüldüğünü de ekleyelim. Bazı bölgelerde de yanaktan tek öpücük yeterli. Kafanız mı karıştı? Yerel halkı izleyin, yeter!
UKRAYNA
Çift Sayıda Çiçek Kabalık Olur
Birine çiçek hediye edilirken tek sayıda olmasına dikkat ediliyor. Çünkü çift sayıda çiçek hediye etmek kabalık olarak görülüyor ya da sadece cenazelere çift sayıda çiçek götürülüyor.
HOLLANDA
Köprü Açıktı Geciktim!
Hollanda’da buluşacağınız kişi “Köprüler açıktı, o yüzden geciktim” derse sizinle dalga geçmiyor, aman yanlış anlamayın! Çünkü su kanallarının üzerindeki köprüler, açılıp kapanıyor. Açık olduğu zaman da trafik doğal olarak aksıyor.
ÇİN
Tabakta Biraz Yemek Kalsın
Tabağınızda yemeğiniz biraz kalsın çünkü tabağı silip süpürdüğünüzde şu izlenimi yaratıyorsunuz: Ben bu yemekle doymadım, tatmin olmadım! Yemeği çok beğenseniz de tabakta biraz bırakmanız tavsiye olunur!
İRAN
Yine Tabakta Yemek Meselesi
Saatlerce süren bir akşam yemeği düşünün. Ziyafet sofrası gibi bir masa… Ve siz tıka basa doydunuz, silip süpürdünüz. İranlı ev sahibi tabağınız boş ise size servis yapmaya devam edecek! O yüzden İran’da da tabakta biraz yemek bırakmak en iyi çözüm.
BULGARİSTAN
Evet mi Hayır mı?
Siz siz olun, Bulgaristan’da “Evet” için “Da”, “Hayır” için ise “Ne” demeyi tercih edin, kafanızı evet/hayır anlamında sallamayın. Çünkü bizdeki “Evet” anlamında kafayı aşağı yukarı sallamak onlarda “Hayır” demek! Kafanızı sağa sola sallayarak da “Hayır” demiş oluyorsunuz.
BREZİLYA
Yemek Davetine Bir Saat Geç Gidin
Brezilya’da yemeğe geç kalın! Ev sahibini hazırlıksız yakalamamak için dışarda biraz vakit geçirin, sahilde yürüyüş yapın. En az bir saat geç gidilmesi öneriliyor, şaka değil!
İSPANYA
Uyku, Biraz Uyku
Gün ortasında kısa bir uyku yani ‘siesta’… Aslında birçok sıcak Akdeniz ülkesinde görmek mümkün. Dükkanlar ve işletmeler öğlen saatlerinde bu yüzden kapalı. Yalnız büyük şehirlerdeki alışveriş merkezi ve mağazalar için bu kural geçerli değil.
NORVEÇ
Her Yemekte Çatal Bıçak
Dilim pizza gibi yiyeceklerinizi hatta fast-food yiyecekleri yerken bile çatal-bıçak kullanmanız tavsiye olunur! Norveçliler çoğu yemekte çatal-bıçak kullanıyor.